Despre securitate şi viruşi

Aud de la mulți oameni întrebarea „Care antivirus e cel mai bun?”, iar eu le răspund „Nu știu”.

Tehnologia actuală

Antivirușii au la baza o tehnologie destul de veche: Cineva(mai mulți oameni) detectează virușii noi apăruți și construiesc semnături(mici fragmente din codul virușilor). Toate semnăturile ajung într-o bază de date, de unde oamenii își updatează antivirușii în mod constant. Antivirușii caută în fișiere respectivele semnături și dacă nu le găsesc totul e okay. Până aici totul e frumos :).

Ce se întâmplă însă când mai mulți viruși se răspândesc regional și nu ajung pană la oamenii care fac semnături? Păi nu se prea întâmplă nimic(antivirușii nu detectează respectivii viruși), iar cei care au antiviruși instalați sunt „aproape”  la fel de neajutorați ca și cei ce nu au protecție deloc.

De ceva vreme dezvoltatorii de soluții antivirus au introdus niște tehnici euristice(analizează acțiunile programelor) pentru a determina dacă programele sunt infectate, însă în practică aceste tehnici nu prea reușesc să ajute deloc.

Okay, dar ce am putea face?

Câteva sfaturi pentru începători ar fi următoarele:

Nu downloadați fișiere executabile(.exe sau scripturi) nici de pe mail nici de pe messenger. Cel mai bine e să downloadați numai fișiere media(imagini, filme, muzică), acestea nu conțin cod executabil și nu pot fi infectate.

Când descarcați programe, descarcați-le numai de pe siteul oficial al producătorului. Nu folosiți aplicații precum crack-urile sau generatoare de seriale.

Nu băgați stick uri de memorie care au fost și în alte calculatoare. Dezactivați autotun-urile la toate mediile.

Folosiți în mod curent un utilizator de Windows limitat, nu utilizatorul cu drepturi de administrator(nu e prea plăcut, dar se spune că ajută).

The end

Cam astea ar fi cele câteva sfaturi pe care vi le pot da. Nu am specificat nimic de firewall, îl consider un must al oricărui sistem de operare decent.

Voi încheia acest post promițându-vă că următorul post va fi mai scurt. Sper să vă fie de folos informațiile de mai sus :).

Anunțuri

4 thoughts on “Despre securitate şi viruşi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s