povestea Napster

Am scris săptămâna trecută despre filmul The social network, în care apare și creatorul Napster. M-am gândit că foarte puțini știu ce este Napster și cred că este o temă bună pentru un post 🙂

Ce a fost Napster?
Napster a fost primul program de file sharing de tip DC(Direct Connect, ca și StrongDC, DC++, etc.) care era concentrat doar pe muzică(mp3-uri).

Cum funcționa?

Studenții publicau mp3-uri din calculatorul lor, prin Napster, iar după aveau acces(gratuit) la alte mp3-uri din calculatoarele altora, astfel încât nu mai era nevoie sa dea bani pe CD-uri.

Puțină istorie…

A apărut în 1999 SUA, iar în câteva luni ajunsese deja la un milion de utilizatori, pentru mulți devenise cea mai ușoară cale de a achiziționa muzică. În 2000 când Napster ajunsese la 25 milioane de utilizatori în întreaga lume, casele de discuri au început să simtă pierderea provocată și au dat creatorii în judecată.  S-a ajuns la un mare scandal între casele de discuri, artiști și Napster ceea ce a provocat moartea acestuia în 2001.

Impact

Napster a avut un impact așa mare încât a reușit să prăbușească câteva case de discuri și să pornească un adevărat trend în domeniu file-sharing-ului. După au apărut multe alte programe DC ca și DC++, StrongDC și altele, iar mai târziu programele de tip torrent.

Napster astăzi

Astăzi Napster este un magazin online de muzică

Reclame

2 thoughts on “povestea Napster

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s