Weekend la Budapesta

Am fost în weekend la Budapesta, într-o excursie cu prietenii. Și studenți fiind am ales să mergem cu trenul(50% reducere :P), dar nu a fost deloc rău, ne-am simțit destul de bine în tren :D.

După 16 ore de desenat, jucat și vorbit în tren am ajuns într-o gară impunătoare, păstrată parcă din secolele trecute, ce nu putea să îți stârnească nimic altceva în minte decât întrebarea „Ce se află dincolo?”. În gară erau puțin oameni, când am ieșit la fel de puțini ( așa mi s-a părut comparat cu Bucureștiul unde vezi mase de oameni la orele de vârf).

Gurile de metrou erau mici, că niște intrări în subsolurile blocurilor, iar vagoanele de metrou cam la fel de mici. Se vedea că nu e un oraș în care să stea multe milioane de oameni( studenți și seniori laolaltă, contrast ce se observă zi de zi în RATB sau la metrou ). Mijloacele de transport acolo erau mai vechi, dar curate. Acolo se află primul metrou din Europa de pe continent. Un metrou cu vagoane mici, scaune puse pe margine, și la capetele vagoanelor(cam că în autobuz) și e luminat de niște becuri plăpânde ce dau un aer intim.

Afară multe clădiri lipite unele de altele cu o arhitectură frumoasă și asemănătoare, nu am văzut niciuna pusă undeva precum nucă-n perete. Pe stradă un trafic aerisit, cu șoferi calmi(care opresc la trecere 🙂 ).

Până și advertisingul e altfel la ei, reclamele de la metrou erau destul de simple, iar magazinele de afară nu aveau firme prea luminoase, care să beculească prea puternic nici măcar seară. Un advertising modest aș putea spune…

După o scurtă dezmeticire prin oraș am pornit spre Buda, parte a orașului ce se află pe un deal dincolo de dunăre, zonă renumită pentru castele. Am trecut pe unul din poduri și am urcat pe deal unde am admirat impresionantă arhitectură a castelelor( dacă ajungeți chiar merită să petrecti ceva timp admirându-le ), și am zărit parlamentul lor ce se află în Pesta (prima parte a orașului, cea în care este și gara).

Au urmat câteva ore de plimbări căutări și frustrări că nu găseam un labirint din Buda, spre care ne îndrumau multe indicatoare, și despre care comercianții locali spuneau că nu știu unde se află sau că s-a închis în urmă cu mult timp. Într-un final l-am găsit, și vizitat desigur. Un labirint ce la început se arăta infircosator, dar pe parcursul parcurgerii lui a devenit mai mult artistic.

Mai departe am fost la o altă plimbare de data această într-o insulă pe dunăre :D. Un parc frumos, tineri ce făceau sport o minigradina zoologică ce făcea și mai natural tabloul. A urmat o seară dulce petrecută cu vechii prieteni într-o cameră modestă de la un hostel din centu.

A două zi am mers la o grădină zoo din parcul central, nu aveam mari așteptări, gândind că animalele sunt cam aceleași indiferent de țara(desigur nu a fost așa). Am văzut, cred că toate animalele posibile, animale despre care poate și uitasem că există sau despre care nici nu știusem vreodată. Cam tot ce se putea vedea, de la elefanți, girafe, hipopotami, rinoceri, un urs polar, ceva foci și pinguini simpatici până la canguri, suricate, furnicari și tot felul de păsări unele mai colorate că altele. Și pentru că varietatea nu era de ajuns animalele mai puțin fioroase erau foarte libere, le-am atins și ne-am jucat cu ele :D. O experiență domestica într-un decor sălbatic.

A urmat cina, și o vizită în ritm sportiv la statuia libertății(variantă locală desigur), reprezentată de o femeie ce ține în mână o pană. Am văzut o priveliște nocturnă minunată.

Cam așa mi-am petrecut eu weekendul :). În încheiere va doresc să aveți parte de distracție plăcută și vreme frumoasă dacă mergeți pe acolo. 🙂

PS: Îmi cer scuze că n-am avut timp să scriu un post mai scurt.

Anunțuri

6 thoughts on “Weekend la Budapesta

  1. Vezi, daca imi spuneai ca vii la Budapesta, nu te mai rataceai :))

    „statuia libertatii” – nu m-am gandit la varianta asta pan’acu 🙂 Pentru mine e doar citadela – un loc in care tre sa bagi ceva efort fizic sustinut ca sa ajungi 😀

  2. Nu statuia in sine e citadela, ci zidurile propriu-zise care incep de acolo.. sper ca nu le-ai ratat 😀
    Statuia e doar reprezentativa.. se vede de peste tot, f fain luminata seara 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s