De unde vin scumpirile?

Acum ceva timp am auzit o explicație interesantă pentru proveniența scumpirilor și m-am gândit să o împărtășesc și altora 🙂 .

Explicația clasică spune că resursele sunt limitate (și devin din ce în ce mai puține datorită consumului), iar nevoile sunt infinite (într-o continuă creștere, la fel ca și populația lumii). Resursele devin tot mai rare, iar tot ce e rar e scump :D.

O altă explicație, pe care o consider mai interesantă ne spune despre scumpiri ciclice. De exemplu să luăm o situație în care avem 2 producători(producătorul A și producătorul B).

Producătorul A furnizează materie primă pentru producătorul B.

Angajații producătorului A consumă produse finite, pe care le cumpără de la producătorul B.

Producătorul B, scumpește produsele finite pe care le vinde.

Angajații A, cumpăra acum mai puține produse finite de la producătorul B, cu aceeași bani.

Producătorul A scumpește materia primă pe care o vinde producătorului B astfel încât angajații să poată cumpăra tot atâtea produse finite câte cumpărau înainte.

Văzând că materiile prime s-au scumpit, producătorul B scumpește iar produsele finite pe care le produce.

Şi tot așa pana ajungem noi la adânci bătrâneți, sau la faliment 😦 .

Poate că e ceva foarte banal, însa mie mi s-a părut interesant și de-asta am scris ;).

Reclame

2 thoughts on “De unde vin scumpirile?

  1. Asta se intampla in situatia in care pentru fiecare produs ar fi un singur producator si pretul ar fi la libera lui alegere.

    Pentru aproape toate produsele sunt mai multi furnizori, iar fiecare produs are o piata. Pretul e dat de cerere si de oferta. Intr-adevar, totul e ciclic. La un produs sunt producatori care pot face o cantitate X, si cumparatori care au nevoie sa cumpere o cantitate Y. Cand Y creste, producatorii cresc pretul pentru ca e cererea mare. In acelasi timp, din cauza pretului nou ridicat, apar si alti producatori care fac ca numarul X sa creasca pana cand il depaseste pe Y, moment in care pretul scade pentru a nu ramane cu marfa pe stoc. In acel moment pretul se intoarce pana cand unii producatori isi pierd interesul sau dau faliment din cauza ca nu se adapteaza cu costurile la nivelul preturilor, si iar X scade si creste pretul, si tot asa.

    • Da, ai dreptate ceea ce se intampla in realitate e mult mai complex, si exista numeroase situatii cum e si cea pe care ai exemplificat-o tu. Eu am ales o situatie si am simplificat-o pentru a fi usor de inteles.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s