Efect de bord de avion

Astăzi voi scrie despre interfețe grafice, adică felu în care arată aplicațiile, siteurile și alte câteva lucruri care apar pe ecrane și au butoane 😀 .

Deseori când vorbesc despre interfețe grafice folosesc sintagma „efect de bord de avion” când mă refer la interfețe încărcate, în care apar butoane peste butoane, meniuri peste meniuri, peste tot numai butoane, făcându-te să te simți mic și foarte neștiutor.

Povestea

Expresia vine de la o discuție din școala primară, după ce o colegă ce își dorea să lucreze în aviație, mi-a spus că nu vrea să devină pilot din cauza că e forte greu. Normal că am întrebat-o de ce i se pare așa greu. Mi-a spus că avioanele au foarte multe butoane pe bord și trebuie să fie greu să le înveți pe toate ca pe poezie.

Ce înseamnă asta?

Se spune că o imagine face cat o mie de cuvinte, așa că o să mă folosesc de câteva „mii de cuvinte” să explic  🙂 , și ca să fie mai ușor vom lua câteva exemple pe care să le discutăm:

Google

Unul dintre cele mai bune exemple în materie de interfață grafică este Google, să vedem și de ce:

Interfața este foarte simplă aerisită cu logoul în centrul ecranului, ce parcă reprezintă o săgeata spre locul unde se introduce textul căutat, 2 butoane unul pentru căutare, iar altul pentru salt direct la primul rezultat și câteva linkuri așezate discret. Atât, asta e tot ce conține, fără multe butoane, poze mari, texte lungi, sau cine știe ce alte elemente care să te distragă de la scopul pentru care ai intrat aici.

Yahoo

Yahoo, este un fel de exemplu opus celui de mai devreme, având o interfață destul de încărcată. Îmi amintesc de tata în primele dăți când folosea internetul, cum se uita în toate părțile până să găsească butonul yahoo mail. Asta e principalul dezavantaj, funcțiile devin greu de găsit într-o astfel de interfață. Înafară de căutare, linkuri către produse proprii,  pagina principală de la yahoo mai conține știri și reclame, încercând parcă să-ți ofere tot ce se poate din prima pagină, desigur cu costul îngreunării interacțiunii.

Tweet Deck

Da, TweetDeck, chiar e bord de avion, însă având în vedere că scopul lui e să afișeze tot ce scriu prietenii e de așteptat să conțină mult text. De remarcat ca nu are reclame și nimic altceva ce nu are legătură cu scopul principal pentru care a fost făcut.

Cam astea au fost exemplele, și recunosc subiectivitatea comentariilor având în vedere atracția mea fată de designul minimalist.

Reclame

2 thoughts on “Efect de bord de avion

  1. Pingback: Ce este Quora? « Jurnalul unui om

  2. Pingback: Paradigma alegerilor « Jurnal de om

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s