Biografia lui Steve Jobs

De curând am citit cartea „Steve Jobs, iLeadership pentru o nouă generație”, o carte ce surprinde diferite momente din viața lui Steve Jobs alături de compania Apple pe care a fondat-o alături de Steve Wozniak (Woz). Cartea este împărțită în cinci părți, în care este prezentat câte un aspect al stilului de conducere și creare a produselor, al lui Steve. Fiecare parte conține mai multe povestiri din istoria companiei, de la început până în 2010.

În continuare o să prezint imaginea care mi-a creat-o cartea despre Steve Jobs.

Steve Jobs

În carte Steve Jobs este prezentat ca un om perfecționist, pasionat de ceea ce face, concentrându-se mereu asupra produsului şi alegându-și cu mare atenție oamenii cu care lucrează, oameni alături de care în multe zile lucrează mai mult de șaisprezece ore continuu.

Considerând oamenii cu care lucrează adevărați artiști, reușește să creeze produse dorite de milioane de oameni. Calculatorul Apple II conține printre altele și o foaie semnată de toți cei care au lucrat la el, Steve spunând că un artist adevarat își semnează opera.

Produsele create, sunt inspirate de nevoi personale, un exemplu fiind telefoanele cu multe butoane pe care le considera greu de folosit și îi displăceau foarte mult, atât de mult încât a creeat un telefon cu un singur buton numit iPhone.

Steve își respectă cu mare strictețe principiile, chiar dacă pentru asta e nevoit să depășească limitele de cost, să concedieze oameni, sau să facă ceva total diferit față de orice altă companie încălcând uneori principii consacrate de management. Majoritatea principilor lui își au originea în Budism, fiind inspirat de o vizită în orient din copilărie.

Asta am cam înteles eu din această carte, pe care aş recomanda-o tuturor celor interesați de tehnologie şi de istoria ei.

Later Edit ( 24.04.2012 ):

Între timp am citit și cartea scrisă de Walter Isaacson, care mi-a plăcut puțin mai mult deoarece aduce ceva detalii despre copilaria lui Steve și îl prezintă într-un mod mai onest, cred eu, vorbind și despre defectele lui. Cartea detaliază și implicarea pe care Steve a avut-o în Pixar și călatoria în orientul mijlociu. Cred că marea diferență între cele două cărți este că cea scrisa de W. Isaacson este o biografie, cealaltă fiind mai mult o prezentare a unui stil de leadership, a unui mod de a face business.

Voi ce cărți ați mai citit?

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s