Suntem mai bogaţi decât credem

bogatieÎn ultima vreme, am văzut mulți oameni care își măsoară bogăția evaluând sumele din conturi… și cred că este puțin greșită această evaluare deoarece nu ține cont de cât cheltuim și de ceea ce în economie se numește autoconsum.

Autoconsumul

Autoconsumul se referă la acele lucruri pentru care am putea să plătim dar nu plătim pentru că sunt lucruri pe care noi le facem pentru noi, spre exemplu spălatul, uscatul și călcatul hainelor, dacă facem asta la o spălătorie sau dacă angajam pe cineva să facă asta ne va costa mult mai mult decât făcând asta  acasă.

Servicii plătite indirect

Spre exemplu există multe servicii percepute ca și gratuite, deși ele sunt plătite indirect de către consumatori. Un exemplu sunt căutările pe Google, care sunt susținute de reclamele afișate în motorul de căutare, văzute de utilizatorii finali. Aceasta este plata căutărilor pe Google, iar cum exista o plată nu putem spune că sunt gratuite.

Cât costa o căutare pe Google puteți vedea aici.

Cel de mai sus este doar un exemplu. Există multe alte exemple de servicii plătite indirect de către consumatori.

Cunoștințe nevalorificate

Este greu de crezut că în viață acumulam doar cunoștințe din domeniul profesional în care lucrăm… fără să vrem acumulăm cunoștințe și din multe alte domenii, cunoștințe care ar valora ceva dacă am avea timp să le transferam altora sau sa le punem în practică (spre exemplu să avem și job-uri în domeniile respective)

Şi astea sunt doar câteva exemple care arată că bogăția unui om este de multe ori mai mare decât sumele din conturi… și este mult mai greu de evaluat 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s